Защо трябва да посетите Дубай

10 от най-красивите крайбрежни града в Испания
юли 1, 2019
10-те най-изумителни дестинации в Южна Португалия
юли 1, 2019
Покажи всички

Защо трябва да посетите Дубай

Дубай е уникално място, което има свой собствен неповторим колорит и не прилича на никой друг град в света.

Това, което преди около 50 години е било пустиня, днес е оазис с много градини и паркове, с изкуствени водни канали и яхтени пристанища – един модерен търговски, туристически и бизнес център. И всичко това се случва, защото за далновидните управниците на Дубай думата “невъзможно” не съществува.

В Дубай огромното желание да си на върха се е превърнало от амбиция и традиция и точно това е направило от емирството осмото чудо на света.

Уникалният Бурж ал Араб 7* – луксозният и най-висок в света хотел, издигнат върху изкуствен остров, „Дубай Мол“ – един от най-големите шопинг молове на планетата, изкуственият остров Палм Джумейра с формата на палма…

Списъкът с авангардни мегапроекти е впечатляващ и не спира да нараства. Емирството стана център на световното обществено внимание с откриването на една от най-високите сгради в света – кулата Бурж Калифа, висока 828 метра!

Дубай е едно от седемте Обединени арабски емирства, разположени на брега на Персийския залив. С площ 3885 кв.км, той е второто по големина емирство.

Преди да открият нефт през 1966 година Дубай е бил неголямо пристанище. Приходите от петрола обаче не са основна част, а само са подпомогнали поставянето на основите за развитието на емирството. В момента скромните залежи на територията на Дубай покриват само собствените му нужди.

Основна заслуга имат търговията и туризмът. Идеята е свободната безмитна зона, туризмът, огромните и нови пристанище и летище да превърнат Дубай във финансов и търговски център на Близкия изток.

Населението на Дубай постоянно расте, като по данни от 2009 г. то е било около 1 771 000, от които местните са само около 10-15%. През 2018 г. населението е вече около 3 милиона души. Интересно е разпределението по пол – около 70% мъже и около 30% жени.

Официален език е арабският, но поради факта, че в Дубай живеят хора от над 200 националности, английският е широко използван и всички надписи и табели са написани и на двата езика.